Mastinspectie

Staand en lopend want

De inspectie van je staand en lopend want is een periodieke controle die, naar ons inzicht, ieder jaar moet plaatsvinden. Zo mogelijk wordt deze controle vastgelegd in het logboek van het schip. Zo houd je de staat van je staand en lopend want overzichtelijk voor jezelf, maar ook voor een eventuele volgende eigenaar.

De jaarlijkse controle is eenvoudig zelf uit te voeren en hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Bij voorkeur gebeurd de controle met een liggende mast, zodat deze kan plaatsvinden over de gehele lengte ervan. Mocht je beschikken over een bootmanstoel, dan kan je de controle ook uitvoeren met staande mast.

liggende mast
Tuiger Floris bij Schaap ShipCare

Waar moet ik op letten?

Er zijn een aantal onderdelen die jaarlijks moeten worden gecontroleerd, welke hieronder op een rij zijn gezet. Let tijdens de controle op bijzonderheden die, als het onderdeel nieuw zou zijn, niet zichtbaar zijn. Bij verstaging moet je vooral letten op losse tieren, beschadigingen van de terminals en de staat van de ankerplaten op het dek en in de mast. In het algemeen geldt: let op bijzonderheden, zoals beschadigingen, slecht bewegende onderdelen en ontbrekende onderdelen.

Controle-onderdelen mastinspectie

- Mast
- Giek
- Verstaging
- Dekbeslag
- Lijnen
- Rolreefsysteem

De specialist

Een jaarlijkse controle is goed zelf uit te voeren. Echter is het verstandig om eens in de vijf jaar deze controle uit te laten voeren door een expert, of voordat er een grote reis wordt gemaakt. Deze maakt daarvan een rapport, welke niet alleen goed is voor je eigen gemoedsrust, maar ook een waarde heeft voor de verzekering van je schip.

Tijdens de inspectie controleert onze ervaren tuiger de tuigage op de bovenstaande onderdelen, en bekijkt hij in detail of alles nog naar behoren werkt. Dit verwerkt hij in zijn rapport, welke na de inspectie naar je wordt opgestuurd.

Let wel, het gaat om een visuele inspectie waarbij geen metingen worden gedaan of wetenschappelijke methodes worden toegepast. Op basis van visuele bevindingen wordt een uitspraak gedaan over de gehele staat van de tuigage, met een passend advies en zo gewenst een offerte op maat. Is je verstaging ouder dan 15 jaar? Dan is de kans groot dat de verstaging wordt afgekeurd met aansluitend advies om het te vervangen.
Toe aan een inspectie? Vul het aanvraag formulier in of neem contact met ons op!
Schepen in haven - CS.RIGGING

Aanvraag mastinspectie
  Stories

  Timo op 'Pim de Klimmer' magazijn - CS.RIGGING

  Ontmoet het team

  Benieuwd naar de gezichten en verhalen achter het CS.RIGGING team? Ontmoet in deze story het team en lees meer over hun ervaring en vakgebied.
  Lees meer
  Fred adoptiezeehond - CS.RIGGING

  Fred is weer vrijgelaten

  Ons adoptiezeehondje Fred is weer vrijgelaten. Daar maakten wij een kort filmpje van. Bekijk hem hier en lees hoe jij kunt helpen.
  Lees meer
  Sil en Lars in werkplaats met verstagingen - CS.RIGGING

  Kijkje in de werkplaats

  In Zaandam zit het kantoor van CS.RIGGING met aansluitend een grote werkplaats waar wij zelf onze verstagingen (na)maken, lijnen splitsen en waar ook de productie plaats vindt voor ons moederbedrijf Carl Stahl Benelux. Neem hier een kijkje in de Verstagingsfabriek.
  Lees meer

  Meer voor je verstaging

  Contact