Een gebroken voorstag

Het belang van je verstaging

Een gebroken voorstag is één van de meest voorkomende oorzaken bij het breken van een mast. Op het moment dat een voorstag breekt heeft de mast aan de voorzijde nauwelijks tot geen spanning meer en klapt deze dus achterover of opzij (afhankelijk van de koers die wordt gevaren). Het is dus belangrijk om voor de start van het seizoen je verstaging te checken en zelfs tijdens het seizoen een blik hierop te blijven houden. Daarbij moet je vooral letten op losrakende of roestende tieren, maar ook terminals die scheurtjes vertonen of (mast)puttingen die in slechte staat zijn. Een kapotte voorstag komt altijd op het verkeerde moment, en weg is je vaarseizoen. Bekijk onze korte checklist hieronder.

Checklist:

  • Is je Furler juist geïnstalleerd?
  • Zijn je puttingen in orde, zowel op dek als op de mast?
  • Vertoont de verstaging gebreken, zoals loszittende tieren of (echte) roest?
  • Vertonen de terminals gebreken, zoals (echt) roest of scheurtjes?
Zorg er daarnaast ook voor de voorstag onder de juiste spanning staat. Deze moet niet te los, omdat hij dan gaat ‘klapperen’, maar ook zeker niet te strak, omdat je de stag en mast daarmee kan overbelasten. Kortom, zorg ervoor dat je je verstaging naloopt voordat je de mast weer plaatst of vol enthousiasme het nieuwe seizoen in gaat!

Meer weten?

Kijk ook is op onze mastinpectie pagina. Daar staat nog veel meer informatie over waar je allemaal op moet letten.

Stories

De montage van een kotterstag

Onze tuigers Menno en Paul gingen naar Amsterdam, naar Sixhaven voor het monteren van een Facnor FlatDeck als kotterstag.
Zeilboot aan het varen - CS.RIGGING

Tijd voor de verstagingsactie

Het is weer herfst, dus dat betekent dat de verstagingsactie in volle gang is. Is jouw verstaging toe aan vervanging?
Menno doet tuigage aan - CS.RIGGING

Dagje mee met de tuiger

Wij gingen een dagje mee met onze tuiger Menno naar Jachthaven IJmond. Daar mocht Menno een oud rolfok systeem vervangen voor een prachtige Furlex 204s. Dat legden wij graag vast.

CS.RIGGING servicepunten

Naast onze hoofdvesting in Zaandam, hebben wij ook servicepunten. Regelmatig zijn wij op onze servicepunten te vinden verspreid over het land. Als je ons ziet dan kun je ons uiteraard aanspreken, maar mocht je er zeker van willen zijn dat wij tijd voor jouw schip hebben, dan kun je het best even een afspraak maken door ons te bellen op +31(0) 75 303 03 90 of te mailen naar info@cs-rigging.com
CS.RIGGING
(hoofdvestiging)

Kleine Tocht 5
1507 CB Zaandam

CS.RIGGING Andijk
(servicelocatie)
Nieuwe Haven 3
1619 JW Andijk

CS.RIGGING Lelystad
(servicelocatie)
Oostvaardersdijk 59a
8244 PB Lelystad

CS.RIGGING Dintelmond
(servicelocatie)
Markweg Zuid 1-4
4794 SN Heijningen

Offerteformulier

    Contact