• LET OP: Vanaf 1 januari 2025 zijn wij gevestigd aan de Zinkstraat 3 in Almere.

Masttrim

Door het trimmen van de mast kun je ervoor zorgen dat het schip op de juiste manier presteert op het water. De mast speelt een belangrijke rol in de manier waarop een zeilboot zeilt en kan het verschil betekenen tussen een snelle en wendbare boot of een langzame en onhandige boot. Hier bespreken we hoe je de mast van een zeilboot kunt trimmen en waar je op moet letten.
De eerste stap bij het trimmen van de mast van een zeilboot is het bepalen van de windrichting en -snelheid. Je kunt de windrichting bepalen door bijvoorbeeld te kijken naar vlaggen, bomen of andere objecten in de buurt. Als je eenmaal de windrichting hebt bepaald, is het tijd om de mast te trimmen.  

Een belangrijk onderdeel van het trimmen van de mast is het aanpassen van de spanning op de verstaging, de kabels die de mast ondersteunen, en ervoor zorgen dat deze stevig op zijn plaats blijft staan. De verstaging moet voldoende spanning hebben om de mast rechtop te houden, maar niet zo strak dat de mast buigt of kraakt. Om de spanning van de verstaging aan te passen, moet je een spanningmeter gebruiken. Deze meter meet de hoeveelheid druk op de verstaging en geeft aan hoeveel spanning er moet worden aangebracht.

Naast het aanpassen van de spanning op de verstaging, kun je de mast ook afstellen door de zalingen te verplaatsen. Zalingen zijn horizontale stukken hout of metaal die aan de mast zijn bevestigd en waarop de verstaging rust. Door de zalingen te verplaatsen, kun je de spanning van de verstaging aanpassen en de mast afstemmen op de windrichting en -snelheid.  

Een ander belangrijk onderdeel van het trimmen van de mast is het aanpassen van de helling van de mast. De helling van de mast bepaalt de hoek waaronder de zeilen staan en heeft een grote invloed op de snelheid en wendbaarheid van de boot. Om de helling van de mast aan te passen, moet je de verstaging aan de ene kant van de boot strakker aandraaien dan aan de andere kant. Dit zorgt ervoor dat de mast overhelt naar de kant waar de verstaging het strakst staat.

Tot slot is het belangrijk om de zeilen aan te passen aan de stand van de mast. Als de mast goed is getrimd, zullen de zeilen beter presteren en zal de boot sneller en wendbaarder zijn. Je kunt de zeilen afstellen door de schoot (het touw waarmee je de zeilen vastmaakt) aan te passen. Als de mast bijvoorbeeld overhelt naar stuurboord, moet je de schoot aan bakboord aantrekken om de zeilen in de juiste stand te krijgen.

Het trimmen van de mast van een zeilboot is dan ook zeker een belangrijk onderdeel om onbezorgd te kunnen zeilen.

Ps. Heb je hulp nodig? Onze tuigers helpen jou graag! Lees hier meer over onze tuigage service.

onbezorgd zeilen

samen met CS.RIGGING

stories

De montage van een kotterstag

Onze tuigers Menno en Paul gingen naar Amsterdam, naar Sixhaven voor het monteren van een Facnor FlatDeck als kotterstag.
Zeilboot aan het varen - CS.RIGGING

Tijd voor de verstagingsactie

Het is weer herfst, dus dat betekent dat de verstagingsactie in volle gang is. Is jouw verstaging toe aan vervanging?
Menno doet tuigage aan - CS.RIGGING

Dagje mee met de tuiger

Wij gingen een dagje mee met onze tuiger Menno naar Jachthaven IJmond. Daar mocht Menno een oud rolfok systeem vervangen voor een prachtige Furlex 204s. Dat legden wij graag vast.

cs.rigging
Partners

Naast onze hoofdvesting in Zaandam, hebben wij ook partner-havens. Regelmatig zijn wij te vinden bij deze partners verspreid over het IJsselmeer- en Markermeergebied. Als je ons ziet dan kun je ons uiteraard aanspreken, maar mocht je er zeker van willen zijn dat wij tijd voor jouw schip hebben, dan kun je het best even een afspraak maken door ons te bellen op +31(0) 75 303 03 90 of te mailen naar info@cs-rigging.com. 
CS.RIGGING
(hoofdvestiging)

Kleine Tocht 5
1507 CB Zaandam

Bekijk onze partners hier.




offerteformulier

    Contact