Splitsen.

Splitsen

Splitsen

Hoe zijn jouw lijnen afgewerkt?

Gesplitste lijnen worden steeds populairder. En dat is niet voor niks. Een lijn wordt optimaal gebruikt wanneer deze is afgewerkt met een splits, en niet met een knoop. De trekkracht van een lijn kan zelfs tot de helft minder worden bij het gebruik van een knoop. Daarnaast oogt een splits een stuk netter. 

Wij zijn zelf ook een groot voorstander van gesplitste lijnen. Daarom hebben wij een eigen splitser, Joost, bij CS.RIGGING. Joost splitst onze Gleistein lijnen geheel naar wens van de klant gericht op de toepassing.
Betakeling - CS.RIGGING
Splitsen - CS.RIGGING

Verschillende afwerkingen

Welke gebruik je waarvoor

Er zijn verschillende splitsen mogelijk met verschillende afwerking. De meeste gebruikte, en meest bekende, zijn de oogsplits, kernsplits, Vlaams oog en de betakeling. 
  • Bij een oogsplits wordt de lijn weer terug in zichzelf gesplitst waarbij een lus of oog ontstaat. Hierdoor kun je de lijn gemakkelijk aan iets haken. Je gebruikt een oogsplits wanneer de lijn al zijn kracht nodig heeft. 
  • Een kernsplits is een oogsplits waarbij het oog (of lus)  geen mantel heeft. Ook kies je voor deze splits wanneer de lijn al zijn kracht nodig heeft. Doordat de mantel hier ontbreekt, is de lus zelf soepeler dan bij een oogsplits.
  • Een Vlaams oog is een oogsplits, maar dan zonder kern. Daardoor is deze slapper en heeft hij minder trekkracht. Een Vlaams oog wordt hoofdzakelijk gebruikt om de lijn door de mast te halen. 
  • Met een betakeling wordt het rafelen van de lijn voorkomen. Om het uiteinde van een lijn wordt een dun touw, of takelgaren strak gewikkeld. Op deze manier wordt de lijn verzorgd en gaat hij langer mee. Ook kunststof lijnen waarvan de uiteindes gesmolten kunnen worden, hebben nog steeds baat bij een betakeling. De betakeling zorgt ervoor de mantel strakker om de kern blijft zitten, en dus langer mee gaat. 
Hieronder zijn de verschillende splitsen weergegeven. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Kijk gerust bij lijnen of neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.
Slitsen Dyna one 12 strengs - Carl Stahl
Vlaams oog - CS.RIGGING
Oogsplits
Kernsplits - CS.RIGGING
Kernsplits
Vlaams oog - CS.RIGGING
Vlaams oog
Betakeling - CS.RIGGING
Betakeling

Shop lijnen

Load More
Fail to load posts. Try to refresh page.
Contact