• Persoonlijk advies? Bel +31(0)75 303 03 90

Trimmen van de mast

Trimmen van de mast

(met een nieuwe verstaging)

Heb jij een nieuwe verstaging en moet de mast opnieuw getrimd worden? Dan is het handig om te weten waar je moet beginnen en welke stappen je moet volgen om onbezorgd het water op te kunnen. Lees hieronder ons advies. Mocht je er niet uitkomen of wil je liever de mast laten trimmen door een tuiger? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen graag!

Stappenplan

1. Draai de hoofdwanten aan stuurboord en bakboord even ver in het spanhuis. Meet de afstand tussen de einden van de draadterminals in het spanhuis na met een schuifmaat.

2. Controleer of de top van de mast recht staat, dit zou het geval moeten zijn als de spanners aan beide zijden even ver zijn ingedraaid.

3. Breng de hoofdwanten op spanning tot maximaal 20% van de breeksterkte van de kabel, of doe dit op gevoel. Het percentage van de breeksterkte kan je makkelijk controleren met behulp van een spanningsmeter.

4. Geef de spanners aan beide zijden evenveel slagen, zodat de afstand tussen de draadeinden in de spanhuizen gelijk blijven.

CS.RIGGING-tuigen
5. Met de onderwanten en de tussenwanten kan je de knik/slinger uit de mast halen. De aanpak is hetzelfde als bij de hoofdwanten, draai de spanners aan beide zijden even ver in. Kijk vervolgens een de mast van de mast omhoog of de slinger uit de mast is en stel dit zo nodig aan een van beide zijden of aan beide zijden bij. Zet de onder- en tussenwanten op maximaal 10 tot 15% van de breeksterkte van de kabel.

6. Als de mast mooi recht op het schip staat kan je de achterstag opspannen. Daarmee span je gelijktijdig voorstag op. Met de achterstag trek je de gewenste bolling in de mast. Eventueel kan je met een aanwezige babystag of kotterstag extra bolling/spanning aanbrengen aan de voorzijde.

7. Staat de mast naar wens? Zorg er dan voor dat je alle spanners voorziet van splitpennen of smartpins. Daarmee voorkom je dat de spanners uit zichzelf losdraaien, waardoor de stagen spanning verliezen.

8. Controleer periodiek of de spanning in de stagen nog goed is/naar wens is! De spanning kan enigszins veranderen als je (met hevig weer) gevaren hebt!

Meer weten?

Kijk ook is op onze mastinpectie pagina. Daar staat nog veel meer informatie over waar je allemaal op moet letten.

Stories

De montage van een kotterstag

Onze tuigers Menno en Paul gingen naar Amsterdam, naar Sixhaven voor het monteren van een Facnor FlatDeck als kotterstag.
Zeilboot aan het varen - CS.RIGGING

Tijd voor de verstagingsactie

Het is weer herfst, dus dat betekent dat de verstagingsactie in volle gang is. Is jouw verstaging toe aan vervanging?
Menno doet tuigage aan - CS.RIGGING

Dagje mee met de tuiger

Wij gingen een dagje mee met onze tuiger Menno naar Jachthaven IJmond. Daar mocht Menno een oud rolfok systeem vervangen voor een prachtige Furlex 204s. Dat legden wij graag vast.

CS.RIGGING 
PARTNERS

Naast onze hoofdvesting in Zaandam, hebben wij ook partner-havens. Regelmatig zijn wij te vinden bij deze partners verspreid over het IJsselmeer- en Markermeergebied. Als je ons ziet dan kun je ons uiteraard aanspreken, maar mocht je er zeker van willen zijn dat wij tijd voor jouw schip hebben, dan kun je het best even een afspraak maken door ons te bellen op +31(0) 75 303 03 90 of te mailen naar info@cs-rigging.com. 
CS.RIGGING
(hoofdvestiging)

Kleine Tocht 5
1507 CB Zaandam


Bekijk onze partners hier.




Offerteformulier

    Contact